Neem Contact op met een diamant consultent

Neem Contact
op met een diamant consultent

Ik zou graag meer willen weten over dit item.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat bepaalt de waarde van een diamant

Lees meer

De slijpvorm van een diamant

De term ‘slijpen’ wordt gebruikt voor het aanbrengen van de facetten en het maken van de slijpvorm van de diamant (bijvoorbeeld marquise, briljant, prinses, peer, etc.). Voor welke vorm dan ook, aan een diamant moet altijd geslepen worden op zo’n manier dat het effect toevoegt aan haar schittering. De maximale hoeveelheid licht moet door de tafel gaan, reflecteren op de onderste facetten en weer terugkaatsen door de bovenste facetten. Als de hoeken correct geslepen zijn, wordt het licht optimaal verspreid door de bovenste facetten. Als een steen heel vlak of juist te stijl is geslepen, dan verlaat het licht dat aan de bovenkant binnenkomt de diamant via de onderkant of zijkant. Dit laat nooit de optimale schoonheid van de diamant schitteren! De waarde van een diamant is dan ook afhankelijk van de slijpvorm, het slijpverlies en de slijpkwaliteit.

De kleur van een diamant

Diamanten zijn in bijna elke kleur te verkrijgen, maar over het algemeen hebben mensen een voorkeur voor diamanten binnen de witte range. De beste kleur voor een schitterende diamant is helemaal geen kleur te hebben! Dit komt doordat kleurloze diamanten makkelijk licht doorlaten, waardoor het licht goed wordt verspreid en weerkaatst. Onze kleurloze diamanten zijn gegradeerd helemaal kleurloos tot zeer lichtgeel. Belangrijk om te vermelden, is dat de verschillen tussen de gradaties extreem subtiel zijn en dat u een zeer getraind oog en veel expertise nodig heeft om een diamant te kunnen graderen op basis van kleur. Voor gekleurde diamanten gelden andere factoren voor de prijs, waaronder de zeldzaamheid en helderheid.

De zuiverheid van een diamant

De hoeveelheid en de plek van de onzuiverheden in een diamant, beter bekend als ‘insluitingen’ is wat de zuiverheid van een diamant bepaalt. Dit wordt gedaan door de diamant onder een 10x vergrotende loep te bekijken. De zuiverheid van diamanten wordt gegradeerd van helemaal loepzuiver tot pique. Veel diamanten die worden gevonden hebben hele kleine vlekjes die beter bekend staan als insluitingen of incusions. Hoe minder inclusions een diamant heeft, hoe zuiverder zij is. Inlusions kunnen het licht wat door de diamant valt kan belemmeren. Diamanten die helemaal geen onzuiverheden of inclusions hebben zijn extreem zeldzaam, wat deze diamanten zeer kostbaar maakt.

De karaat van een diamant

Carat of karaat is het gewicht van de diamant. Hoe hoger het karaat is van een diamant, hoe zeldzamer en prijziger zij is. Het is belangrijk te onthouden dat één karaat is verdeeld in 100 ‘punten’. Dit betekent dat een diamant van 75 punten ongeveer .75 karaat is, 50 punten een half of .5o karaat, etc. Twee diamanten kunnen het zelfde gewicht hebben, maar dat wil niet zeggen dat zij de zelfde waarde hebben, deze wordt door de 4 factoren bepaald. U moet dan ook nooit gehaast een diamant kopen. Gun u zelf de tijd om uw keuze te evalueren, de tijd die u spendeert aan het evalueren van uw gekozen diamant brengt u gegarandeerd meer tevredenheid, genoegen en geluk voor jaren.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Costerdiamonds