Neem Contact op met een diamant consultent

Neem Contact
op met een diamant consultent

Ik zou graag meer willen weten over dit item.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blog

De Ovalen Slijpvorm van een Diamant

december 20, 2017/ BY Frank van Poorten

De klassieke briljant is de meest gebruikte slijpvorm in verlovingsringen. Dit is natuurlijk vanwege de prachtige schittering en de grote bekendheid van deze ronde slijpvorm. Voor wie zich wil onderscheiden van de massa, is een ovaalgeslepen diamant een schitterend alternatief. Net als de briljant, heeft de ovalen diamant 57 facetten. Het verschil is alleen dat een ovaal eleganter én groter lijkt dan een briljant van hetzelfde gewicht.

Het neefje van de briljant

Al eeuwenlang worden diamanten ovaal geslepen. Toch is de ovaal zoals we die vandaag de dag kennen pas in 1957 ontwikkeld door Lazare Kaplan. Kaplan groeide op in een familie van juweliers en diamantbewerkers. Hij werkte heel nauw samen met zijn oom Abraham Tolkowsky. Tolkowsky was (en is) beroemd voor het uitvinden van de moderne briljant: de ”Ideal Cut”. Kaplan vergaarde faam voor zijn vaardigheden in het kloven. Dit is een methode om diamanten met breuken en slechte zuiverheden in kleinere, maar zuiverdere diamanten te slijpen.

two wedding rings one with oval diamond

Onbruikbare diamanten krijgen een tweede kans

Kaplan specialiseerde zich in het verbeteren van stenen die iedereen als onbruikbaar of waardeloos classificeerde. Zijn vaardigheden als klover gaven hem de gelegenheid deze stenen tot een paar van de mooiste uit de zijn tijd te maken.

De modern oval cut

De naam Kaplan was al bekend, maar nog niet wereldberoemd. Hier kwam verandering in toen Kaplan de “Modern Oval Cut” ontwierp. Dit ontwerp leverde hem een plaatsje op in de Hall of Fame van juweliers. Tegenwoordig zijn de ovaal geslepen diamanten een van de mooiste en schitterendste slijpvormen ter wereld.

ring with oval diamond as center stone

Aandachtspunten bij het kopen van een ovalen diamant

Bij een briljant geslepen diamant, is de ideale verhouding 1:1. Bij een ovaal varieert de ideale verhouding van 1:1,35 tot 1:1,50. Hier is echter geen standaard voor. Wel lijken lange en dunne ovalen scherper en zijn ze opvallend, terwijl korte en brede ovalen zachter en eleganter lijken. Voor een ring met meerdere ovalen diamanten raad ik persoonlijk slanke ovalen aan.

Pas op met de Bowtie of het vlinderdasje

Iedere ovaalgeslepen diamant heeft een “bow tie effect”. Dit is een donkere verkleuring in het midden van de steen. Dat komt door de plaatsing van de facetten en de weerspiegeling van het licht in de diamant. In veel gevallen zal een licht vlinderdas-effect de schoonheid van de Oval-cut bevorderen. Maar een overheersend effect van de vlinderdas werkt juist tegen. De beste manier om te controleren of de steen een vlinderdasje heeft, is gewoon de visuele inspectie en de persoonlijke smaak.

oval diamond in tweezers

Uiterlijk

Oval cut stenen lijken groter omdat de tafel van een ovaal 10% groter is dan die van een briljant met hetzelfde gewicht. Niet vreemd dus dat er toch regelmatig gekozen wordt voor een ovalen diamant in plaats van een ronde. Hoewel ovalen diamanten zeldzamer zijn dan “Princess cuts” hoeven ze niet duurder te zijn dan deze vierkante slijpvorm. Ovalen hebben een vergelijkbaar slijpverlies als een Princess omdat aan de onderkant zo weinig mogelijk wordt weggehaald.

Beroemdheden met Oval cuts

  • Blake Lively kreeg van haar man Ryan Reynolds een Oval Cut die de centrale steen is op een ring die geflankeerd is door drie ovalen aan iedere zijkant.
  • Selma Hayek kreeg van haar vriend Francois-Henry Pinault een platina ring met een 5 karaat Ovaal geflankeerd door triljant geslepen diamanten. Deze ring heeft een waarde van ongeveer $ 200000
  • Kate Middleton draagt de beroemdste ovaal aller tijden: is de saffier die ooit van Princess Diana was. Ze kreeg deze van Prins William.
  • Heidi Klum heeft een 10 karaat kanariegele ovalen diamant.
  • Katie Holmes kreeg van Tom Cruise – toen alles nog koek en ei was – een ovaal geslepen diamant gekregen 5 karaat. Deze was gezet in platina en rosé goud en heeft een waarde van $250000.

carat diamond on hand

Een verlovingsring met ovalen diamant

Over het algemeen kan gezegd worden dat een ovaal bijna dezelfde schittering heeft als een briljant met een uiterlijk dat groter lijkt dan een briljant geslepen diamant van het zelfde gewicht. Ze zijn puur vrouwelijk, elegant en beter geschikt om grotere stenen te vergezellen in een setting. Bij Royal Coster Diamonds bieden wij de mooiste trouw- en verlovingsringen met deze slijpvorm. Bekijk bijvoorbeeld deze verlovingsring met ovalen diamant of neem contact op met een diamant consultant voor meer ringen met “oval cut” diamanten.  

Geen Reacties

Costerdiamonds