Neem Contact op met een diamant consultent

Neem Contact
op met een diamant consultent

Ik zou graag meer willen weten over dit item.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blog

Interview: De Mening van een Vrouwelijke Diamantslijper

maart 8, 2018/ BY Alina

Voor Internationale Vrouwendag besloot ik om een van onze eigen vrouwelijke diamantslijpers te interviewen: Soudabeh. Ik vroeg me af welke kijk zij, als vrouw, heeft op het vak van diamantslijpen. Zeker als je nagaat dat dit toch nog vaak gezien wordt als een typisch mannenberoep.

Hoe lang ben je diamantslijper bij Royal Coster Diamonds?

“Ik ben drie jaar geleden begonnen bij Royal Coster Diamonds. De eerste maanden was ik trainee en leerde ik hoe je 57 facetten op een briljant slijpt. Na een jaar, had ik mijn slijperscertificaat binnen. In mijn tweede jaar, leerde ik hoe je moet werken met ruwe diamanten en hoe je deze moet slijpen. Maar ik ben nog niet klaar met mijn opleiding. Het duurt vier tot zes jaar om een meesterslijper e worden en ik leer nu hoe je moet werken met verschillende soorten ruwe diamanten.”

Wanneer wist je dat je diamantslijper wilde worden?

“Voor ik bij Royal Coster Diamonds werkte, studeerde ik ‘Gemology’ aan het HBO. Die opleiding focust alleen op de binnenkant van de stenen en hoe je edelstenen kan identificeren. Maar ik vind dat een edelsteen in ongeslepen vorm niet kan bestaan. Met het slijpen breng je de steen tot leven. Op dat moment realiseerde ik me dat ik slijper wilde worden van de stenen in plaats van me enkel bezig te houden met de samenstelling ervan.”

Diamond polisher Soudabeh at diamond polishing table

Hoe heb je het slijpen echt onder de knie gekregen?

“Nog niet zo heel lang geleden heb ik nieuwe manieren geleerd om met ruwe diamanten te werken. Ik leer dat van mijn Coster Meesterslijper. Ik heb een nieuwe slijpmethode geleerd die beter bij me past en nu zijn mijn creaties nog mooier. Daarnaast weet ik nu hoe je stenen moet repareren en hoe ik oude slijpvormen en gebroken diamanten kan herslijpen.”

Wat is de mooiste diamant die je ooit geslepen hebt?

“Het is misschien niet per se de mooiste diamant, maar er was wel een bijzondere. Er werd mij gevraagd om een hele kleine diamant te slijpen. Toen ik klaar was, was de diamant ongeveer 1 punt (0,01 karaat). Dit was heel bijzonder voor mij omdat het een hele precieze klus was. Ik moest werken met een 18x vergrotende loep om te zorgen dat ik alle 57 facetten correct op die kleine briljant kon plaatsen.”

rough diamond at diamond polishing table at Royal Coster Diamonds

Heb je een handtekening waaruit blijkt dat jij een bepaalde diamant geslepen hebt?

“Nou, iedere slijper heeft een handtekening. Je hebt natuurlijk de standaard, maar iedereen heeft zijn of haar eigen interpretatie van hoe je een diamant zo mooi mogelijk kan slijpen. Daarom kan er verschil zitten tussen briljante diamanten. Het verschil zit ‘m in de vorm van de facetten. De hoeken blijven hetzelfde, maar de vorm kan wel een beetje afwijken. Die afwijkingen zijn echter wel zo klein, dat alleen het getrainde oog dit kan zien. En ook alleen wanneer ze die handtekening eerder hebben gezien. Maar mijn Meesterslijper kan direct zien welke diamanten ik wel heb geslepen en welke niet van mij zijn.”

Wat is jouw favoriete slijpvorm en waarom?

“Mijn favoriet is toch de briljant met 57 facetten en de Royal 201 met 201 facetten. Dit zijn in mijn ogen de beste slijpvormen. Een briljant toont de optische eigenschap van een diamant optimaal weer en de 201 sprankelt zelfs nog meer.”

diamond solitaire ring and wedding ring on green leaf

Welke diamant zou jij aanraden voor een traditionele solitaire verlovingsring in het kader van karaat, helderheid, kleur en slijpvorm?

“Dan zou ik gaan voor de Royal 201 omdat die het meest shiny is. Qua karaat: hoe groter hoe beter nietwaar? (lachend) Voor mijzelf zou ik gaan voor een diamant ergens tussen de 1 en 2 karaat. De helderheid is voor mij niet zo belangrijk. Iedere clarity die we hebben, zelfs tot en met Pique 3, vind ik nog mooi. Ik hecht veel meer waarde aan een mooie kleur. Ik zou een River (kleurloos) geweldig vinden! Als de kleur goed is, is de rest van minder belang.”

Wat is jouw favoriete setting voor een verlovingsring?

“Een traditionele solitaire setting met 4 pootjes. Ik hou van minimalistisch.”

Heb je tips voor mensen die zelf diamantslijper willen worden?

“Het draait allemaal om passie en geduld. Kijk eerst of je die twee eigenschappen bezit. Als je die twee hebt, dan kan je het ambacht ontdekken in een Diamantworkshop bij Royal Coster. Na een workshop kan je eventueel doorleren bij een speciale school voor diamantslijpen in Antwerpen. Maar je kunt het ook al werkende leren, net als ik gedaan heb. Maar passie is absoluut het allerbelangrijkste bij het diamantslijpen.”

Explaining the craft of diamond polishing

Geen Reacties

Costerdiamonds