Neem Contact op met een diamant consultent

Neem Contact
op met een diamant consultent

Ik zou graag meer willen weten over dit item.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blog

Hoe draag je de verlovingsring en trouwring?

april 6, 2018/ BY Alina

Of u zich nu klaarmaakt om te gaan trouwen, voorbereidt op een aanzoek of gewoon nieuwsgierig bent. Het kan nooit kwaad om op de hoogte te zijn van de ringetiquette. Wij krijgen veel vragen over welke ring aan welke vinger hoort. De meeste mensen weten wel dat de ring om de ringvinger hoort. Maar welke hand was het ook alweer? En wat moet er met de verlovingsring gebeuren na de bruiloft? Natuurlijk hebben wij de antwoorden op deze vragen.

Hoe draag je de verlovingsring?

Een aanzoek gaat vaak gepaard met een ring die het geplande huwelijk en gezamenlijk leven symboliseert. Meestal is het de vrouw die de verlovingsring krijgt. In de Westerse culturen draagt ze deze ring meestal aan de ringvinger van haar linkerhand.

man putting an engagement ring on the ring finger of his fiancee

De Vera Amoris

De traditie van de ring om de derde vinger van de linkerhand stamt uit de tijd van de Oude Egyptenaren en Grieken. Zij geloofden dat de “Vera Amoris” een ader was die rechtstreeks van het hart naar deze vinger liep. Draag de ring aan de ringvinger van de linkerhand en zo was het geschenk altijd zo dicht mogelijk bij het hart van de drager. Romantisch, nietwaar? Hedendaagse anatomie toont echter aan dat de Vera Amoris slechts een mythe is. Er bestaat geen ader die rechtstreeks van het hart naar een vinger loopt. Helaas…

Wacht, ik draag mijn verlovingsring aan mijn rechterhand

Hoewel de verlovingsring in Westerse landen (o.a. Nederland, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten) vooral aan de linkerhand wordt gedragen, zijn er natuurlijk uitzonderingen. In veel landen is het juist het gebruik dat men de ring rechts draagt. Volgens de Oude Romeinen, symboliseerde rechts al het goede en links al het kwade. Het Latijnse woord voor links is “sinister”. Dus, tja… Met die betekenis in het achterhoofd is het niet vreemd om de ring rechts te dragen.

female right hand with engagement ring

Religieuze redenen voor links of rechts

En dan zijn er nog religieuze redenen om de verlovingsring aan een bepaalde kant te dragen. Ook deze kunnen weer per land verschillen. In Nederland, Katholieken dragen de verlovingsring aan hun rechterhand. Nederlandse protestanten dragen deze ring aan hun linkerhand. Wanneer Katholieken of Protestanten trouwen, switcht de ring van hand.

Praktische redenen voor links of rechts

Tegenwoordig speelt religie een minder dominante rol en kijkt men eerder praktisch tegen dingen aan. Vanuit praktisch oogpunt is het logisch om de ring links te dragen. De meeste mensen zijn rechtshandig en gebruiken hun rechterhand meer dan hun linkerhand. Verlovingsringen zijn erg waardevol. Daarom doe je er zo veel mogelijk aan om gebruikssporen te minimaliseren. Door de verlovingsring aan de niet-dominante hand te dragen, wordt het risico op schade verkleind. Als de drager linkshandig is, kan zij de ring natuurlijk om praktische redenen rechts dragen.

husband and wife wearing their wedding rings

 Hoe draag je de trouwring

Na de geloftes en het “Ja, ik wil”-moment, is het tijd om de ringen bij elkaar om te doen. Net als de verlovingsring, is het gebruikelijk om ook de trouwring aan de ringvinger van de linkerhand te dragen. Dames (en heren) die hun verlovingsring links dragen kunnen deze aan hun rechterhand dragen voor de ceremonie. Ook de hand voor de trouwring kan verschillen per land, cultuur en religie. Nederandse Katholieken dragen de trouwring om hun linkerhand en de verlovingsring rechts. Protestanten dragen echter de trouwring rechts en de verlovingsring links na het huwelijk.

Wat gebeurt er met de verlovingsring na de bruiloft

Nadat het huwelijk is voltrokken, zijn er in principe drie mogelijkheden voor wat men kan doen met de verlovingsring:

  • Meestal kiezen vrouwen ervoor om hun verlovingsring op hun trouwring te dragen. Dit is dan vaak aan de linkerhand.
  • Sommige vrouwen dragen liever de trouwring aan hun linkerhand en de verlovingsring aan hun rechterhand. Of precies andersom natuurlijk.
  • Slechts een enkeling kiest ervoor om de verlovingsring helemaal niet meer te dragen.

woman holding the hands of her husband

De verlovingsring en trouwring stapelen of gescheiden dragen

Bij Royal Coster zijn we sterk van mening dat de verlovingsring altijd gedragen mag blijven worden. Natuurlijk is er minder kans op schade als de ring veilig in een donkere doos zit. Maar het is een doodzonde om dit prachtige sieraad alleen tijdens de verlovingsperiode te dragen. Daarom zijn wij voorstander van zowel het stapelen als het aan beide handen dragen.

De verlovingsring op de trouwring dragen

De verlovingsring en de trouwring aan dezelfde vinger kan een hele elegante optie zijn. Dit is vooral mooi wanneer een van de ringen wat eenvoudiger is en de andere opvallender. Vaak is de trouwring wat bescheidener dan de verlovingsring. Bijvoorbeeld een solitaire diamanten verlovingsring en een meer ingetogen trouwring in dezelfde goudkleur zien er prachtig uit samen. Een ander mooi voorbeeld is een alliance setting of halve alliance ring als trouwring. Draag hier een prachtige halo of diamanten pavé verlovingsring op en het ziet er gegarandeerd schitterend uit! Het is geen geheim dat het stapelen van de liefdesringen steeds populairder wordt. Met het oog op die populariteit is de gebogen trouwring in het leven geroepen. Deze ring is speciaal ontworpen als aanvulling op de verlovingsring.  

curved wedding bands to complement the engagement ring

Een ring aan iedere hand

Ringen stapelen is niet altijd een optie. Niet alle ringen passen even goed bij elkaar. Twee brede ringen bijvoorbeeld. Maar ook ringen in twee verschillende goudkleuren kunnen vloeken. Wanneer de trouwring en de verlovingsring erg van elkaar verschillen, kiezen veel vrouwen ervoor om de ringen over hun handen te verdelen. In dat geval draagt men dan de trouwring meestal links en de verlovingsring rechts. Maar dit hangt natuurlijk ook af van persoonlijke voorkeur.

pretty bride wearing her engagement ring and wedding ring

Klaar om de verbinding aan te gaan

Op zoek naar een verlovings- of trouwring? Bij Royal Coster Diamonds hebben we de grootste collectie diamanten van Europa. Op onze website staat slechts een kleine impressie van onze collectie, maar kijk gerust rond. Wanneer u op zoek bent naar een specifiek model, neem dan contact op met een diamant consultant. Wij hebben vrijwel iedere setting denkbaar en als wij deze niet hebben, kunnen we hem altijd tegen een aantrekkelijk tarief maken.

 

Geen Reacties

Costerdiamonds